Biologische landbouw
Plantaardige/dierlijke biologische productie
Wat omvat deze opleiding?
- Hoe omschakelen?
- VLIF-steun en subsidies voor biologische landbouw
- Vergelijking biologisch versus gangbaar
- Controle, certificering en labels
- Reglementering en vergunningen
- Strategie en management
- Bedrijfsmogelijkheden: sterktes en zwaktes
- Bedrijfsomschakelingsplan
- Schaalvergroting of nicheteelt?
- Extensieve of intensieve gewassen?
- Knelpunten en oplossingen
- Bio en verbreding
- Agro-ecologie
- Rendabiliteitsanalyse en rendement
- Plantaardige productie (akkerbouw, groenten & fruitteelt)
- Vruchtwisseling en veldboek
- Gewas- en rassenkeuze
- Bodembeheer en bemesting
- Gewasbescherming
- Technieken voor mechanische onkruidbestrijding
- Agroforestry
- Dierlijke productie (koeien, geiten, schapen, varkens, kippen & bijen)
- Herkomst en aankoop
- Voeding
- Grondgebondenheid en mestbeheer
- Huisvesting, uitlopen en weidegang
- Gezondheidszorg
- Ziektepreventie
- Dierengeneeskundige behandelingen
- Voortplanting
- Verwerking en afzet van biologische producten
- Bereiding of thuisverkoop
- Samenwerken met andere boeren
- Zelfoogstboerderij of Community Supported Agriculture (CSA)
- Korte Keten
- Etikettering
- Transport
- Organisaties en projecten
- Bio zoekt Boer
- Bio zoekt Keten
- Project biobedrijfsnetwerken
- NOBL (Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding)
- CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de biologische teelt)
- Biologisch-dynamische landbouw
- Algemeen principe
- Demeter keurmerk